Skrivet om Bonnstan och dess historia

Skrivet om Bonnstan och dess historia

   
Prosten K.A. Fellströms bok ”Från kyrkbacken” (Skellefte­bladets boktryckeri 1950) är en klassiker. Återutgiven 1964, kan hittas på antikvariat eller biblioteket i Skellefteå.

Kapitlet om Kyrkostaden kan läsas här.

 

Ragnar Berglings ”Kyrkstaden i övre Norrland” (Skytteanska samfundet 1974) är en tjock och mycket ambitiös avhandling där Bonnstan bara är en liten del. Finns på stadsbiblioteket eller att köpa via Länsmuséet i Umeå (skytteanska(at)adm.umu.se) Tidskriften Västerbotten (Västerbottens museum) nr 1-1988 handlade om länets kyrkstäder med många fina bilder. Häftet är slutsålt men det finns med i årsboken 1988 som kan köpas för 95 kr via länken ovan eller läsas på Skellefteå museum.
2008 kom ovanstående mycket intressanta bok (del 2 av 2), som även har en del text om Bonnstan.

Utdrag om Kyrkstaden och Om numreringen av kamrarna finns att läsa här på hemsidan

Berglings egen sammanfattning (lång) kan läsas här, och det finns också en intressant karta över alla kyrkstäder som funnits och vad som händer i de få som finns kvar. Underlag till texten under kartan är häftet till höger och efterforskningar av Torsten Furberg i Kammarföreningen.

”De norrländska kyrkstädernas förvaltning” är en utredning av Karin Eriksson för Länsstyrelsen i Västerbotten och Norrbotten 2001. Den bildar underlag till texten under kartan över kyrkstäder.

På sidan Lokalhistorisk portal för Skelleftebygden finns flera intressanta texter om Bonnstan, bl.a. ”Skellefteå kyrkstad på 1800-talet” och ”Skellefteå kyrkstad”.

Lars Jonsson, som skrivit mycket om Bonnstan svarar även på några frågor om kyrkoplikt och Bonnstans ålder i detta brevsvar till Torsten Furberg.

Birgitta Bjurman har samlat ett antal tidningsklipp och citat, om Bonnstan i allmänhet, om flyttningar och reparationer och ett särskilt kapitel om midsommarfirandet.

Skellefteåtidningen nr 2-2015 hade ett uppslag ”En kulturhistorisk skattkista med berättelser” som vi fått tillstånd att publicera här.

Fler lästips mottages tacksamt, adress finns på Kontaktsidan!